I denne “Q&A”-episoden snakker vi om en het potet, nemlig tilskudd av proteinet kollagen. Hva mener vi og hva mener ekspertene om effektene av kollagentilskudd? Videre diskuterer vi hva vi tenker om hvor god dokumentasjon noe bør ha for å vurdere testing på oss selv eller andre. Skiller vi på kravene?

Link til forskningsartikler vi snakker om
I podkastepisoden diskuterte/nevnte vi flere studier og kilder. Klikk på titlene under for å komme direkte til kilden om du skulle være interessert i å fordype deg enda mer.

Studie 1: Vitamin C-beriket gelatintilskudd før treningsøkt ga økt kollagensyntese
Studie 2: Vitamin C-beriket gelatin resulterer i økt kollagensyntese
Studie 3: Oversiktsartikkel som vurderer hvorvidt kosttilskudd (deriblant kollagen) kan være nyttig for artrosepasienter

Andre kilder nevnt i episoden

Gelatin er kokt kollagen: klikk her
Forsker om kollagentilskudd – Biologisk umulig at de virker slik produsentene lover: Klikk her
Norsk Tidsskrift for Ernæring. Kollagen som vidunderkur mot underernæring, rynker og leddplager – myte eller virkelighet?: Klikk her
Arthritis Research UK. Complementary medicines for rheumatoid arthritis: Klikk her
Forskning sponset av industri har noe større sannsynlighet for å finne funn i favør av industrien sammenlignet med ikke-industrisponset forskning: Klikk her

Innhold

00:00-00:16 Intro

00:16-4:40 Spørsmål: Bør man vente til noe er 100% dokumentert med å anbefale eller teste?

4:40-8:40 Hvordan kan man rangere kunnskapsgrunnlaget for en påstand?

8:40-10:50 Skal man stole på forskning? Er det enten forskning eller erfaring som gjelder?

10:50-14:57 «Dette har jeg jo alltid sagt», forskningen er 10 år bak

14:57-16:47: Spørsmål: Er kollagen et nyttig kosttilskudd?

16:47-17:45: Hva er kollagen?

17:45-22:00 Hva er kollagen foreslått å fungere for og hva tenker eksperter?

22:00-45:17 Hva opplever vi at forskningen om kollagen viser? Kan det anbefales?

Hør på Sterkere podkast

Abonner og lytt til Sterkere via Apple Podcasts, eller via RSS-feed.

Eller lytt til episoden direkte under her: