Innhold
“Bulletproof coffee” er en ny kostholdstrend fra USA som mange nordmenn har hoppet på. Er det noen helsemessige fordeler ved å putte smør og olje i kaffen? Vi ser nærmere på påstandene
00:00 – 00:16 — Podkastintroduksjon
00:16 – 06:15 — Introduksjon til Bulletproof Coffee
06:15 – 07:27 — Påstander om fettforbrenning
07:28 – 10:09 — Er kaffe i seg selv sunt?
10:10 – 16:36 — Er det noen fordeler med fett i kaffen?
Eller lytt til episoden direkte under her:
Hei.
Interessant episode. Jeg har i grove trekk fulgt opplegget til Asprey siden 2015, og kan kort dele noen erfaringer. Får ta det punktvis, da dette ikke er plassen for lange innlegg:
1) Gikk ned 6 kg eller ca 7-8% i kroppsvekt relativt raskt da jeg la om kostholdet til å kutte carb + drikke Bulletproof Coffee. Har siden gått opp igjen litt, men ligger nå på en stabil idealvekt. Strammere og tightere enn før, ned et par kilo fra før byttet.
2) Man blir ikke tynnere av å drikke smør og olje. Men å kutte carb, og øke på fett/protein gjør det relativt lett å gjøre delvis faste (intermittent fasting), noe Asprey forfekter. Jeg spiser nå kun 2 måltider daglig, og av og til ett. De består av mye grønnsaker/salat, gode proteinkilder og gjerne litt fett (olje, smør, rømme).
3) Svingninger i blodsukker, brain-fog og «cravings» etter godteri er borte. Føler meg sharp og klar hele dagen. Trening uten å spise er null problem.
4) Kroppen er et system, og mat, drikke, mosjon/trening samt søvn er parameterene vi kan påvirke.
5) Bad input = bad output. Kvalitet på de matvarer man putter i munnen er viktig. Man merker det når man blir vant til det.
6) Man trenger ikke være utdannet på skole i et tema for å være/bli ansett som en ekspert eller god lærer. Asprey tester mye på seg selv, søker aktivt kunnskap og omgir seg med eksperter.
Jeg sier ikke at alt han gjør og sier er riktig, men det er mye interessant i det. Jeg prøvde selv, og fikk målbare resultater. I følge legene er jeg fysisk som en relativt godt trent 10 år yngre mann. Fornøyd med det, og har ingen planer om å slutte.
Hei Karl Oscar!
Først og fremst beklager jeg for veldig tregt svar, jeg har ikke registrert at det hadde kommet en kommentar her før nå! 🙂
Trivelig at du vil dele noen erfaringer og tanker om dette. Jeg kommenterer punktvis tilbake:
1. Å gå ned i vekt kan man gjøre med alle slags typer kosthold så lenge man ligger i energiunderskudd over tid, og det er ikke noe mer effektivt å kutte karbs, øke fettinntak (med eller uten fett i kaffen) enn å ligge på samme totale energiinntak i snitt med mer karbohydrater. Derfor ser jeg ikke helt hvorfor dette er så relevant. Det er godt dokumentert i forskningslitteraturen, alle tilnærminger gir tilnærmet identisk resultat så lenge kaloriinntaket og proteininntaket er likt: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28193517
2. Å øke protein er gunstig for å bevare muskelmasse og/eller øke den i energiunderskudd og leder til bedre metthetsfølelse. Periodisk faste er igjen bare én av ekstremt mange måter man kan organisere energiinntaket sitt på, og har ingen magiske effekter utover at det er praktisk for mange. Jeg har selv fulgt periodisk faste (over noen år) for noen år tilbake og trivdes godt med det, da jeg (antakelig som deg) liker å spise store porsjoner når jeg først spiser. Men mange liker å tillegge fasting/periodisk fasting mange “magiske” egenskaper det ikke har, for eksempel at det gjennom å øke veksthormonproduksjon skal ha helt spesielle egenskaper på tap av fettmasse, noe det ikke har.
3. Flott du erfarer dette! Tror du du kunne følt dette med et annet type kosthold?
4 & 5: Helt enig!
6. Det er jeg helt uenig i! I hvilke yrker gjelder det at man ikke trenger å være utdannet for å være ekspert? Naturligvis er det stor forskjell på å være “ansett som ekspert” og faktisk å være ekspert. Dessverre er det mange som enten påberoper seg eller får status som ekspert uten å ha være i nærheten av å ha tilstrekkelig faglig innsikt. Ernæring er et fagfelt der man må kunne basalvitenskapelig fag godt for å forstå ernæring og ernæringsvitenskap: et komplekst felt. Disse fagene inkluderer kjemi, fysikk, biokjemi, biologi/fysiologi. Dessverre er akkurat ernæring (og trening) fagfelt veldig mange har sterke meninger om uten å besitte faglig kompetanse. Det er sikkert et problem i mange andre bransjer også, for eksempel økonomi. Jeg er ekstremt forsiktig med å mene noe om for eksempel økonomi, medisin og andre fagfelt fordi jeg rett og slett ikke har kompetanse om det.
“Asprey tester mye på seg selv, søker aktivt kunnskap og omgir seg med eksperter”. Man kan naturligvis lære og forstå masse av å være interessert, oppsøke kunnskap og omgi seg med flinke folk, helt enig. Å prøve på seg selv er imidlertid av generelt lav verdi når det gjelder ernæring og endringer på kroppen. Hvorfor? Fordi man ikke har en kontrollgruppe å teste effekten opp mot. La oss si man prøver en elle annen intervensjon på seg selv for å se hvordan det fungerer. Da får man noen (kortsiktige) svar på dette, men man vet ikke om noe annet hadde gitt bedre resulater. Dessuten er “resultater” stort sett begrenset til ting man kan se og føle, ikke måle i særlig grad. Man vet for eksempel ingenting om langtidseffekten/konsekvensen på viktige ting som hjerte- og karhelse av å begynne med bulletproof cooffe. For selv for eksmempel du har hatt positiv effekt av å bruke dette (og garantert redusert energiinntaket ditt samtidig, vet du ikke om å bruke denne strategien er det sunneste for deg på sikt. Og det er derfor vi har ernæringsforskning, for å måle på store grupper mennesker hvilke trender man kan se av helsepåvirkning på kort og lang sikt 🙂 Dessverre kommer Asprey med en laaang rekke påstander det absolutt ikke finnes holdepunkter for at stemmer, og det er veldig synd (og veldig frustrerende for oss som jobber med ernæring). Det er et kjempeproblem at ufaglærte kaster ut påstander som ikke stemmer, men som selvsagt høster stor popularitet!
At du har hatt god erfaring med både lavkarbo og/eller bulletproof coffee betviler jeg på ingen måte, og det synes jeg er kult. Det er det nok mange som erfarer! Det er imidlertid veldig viktig å huske på at man selv erfarer at noe er positivt ikke er noe som forteller at et konsept som helhet er noe bedre enn noe annet. Problemer oppstår om man under objektive spørsmål (fks: “er bullettproof coffee gunstig for helsen”) baserer svaret på det på egne subjektive erfaringer. Da må vi se på objektiv forskning 🙂
Vil takke deg for engasjement og at du tok deg tid til å skrive en kommentar! Håper du følger med på podcasten videre, vi har mange episoder som kommer om kosthold og trening rettet mot styrke, slanking, muskelvekst, helse m.m! Mvh Martin Norum